OKULA UYUM SÜRECİNİN SAĞLIKLI GELİŞİMİ
Yeni eğitim öğretim yılına başladığımız şu günlerde çocuklarımızı ve biz ebeveynleri tatlı heyecanlar sarmakta. Yeni okul, yeni arkadaşlar, yeni bir öğretmen ve bilinmeyen bir ortam beklemekte çocuklarımızı.Bu zamana kadar ayrılık yaşamadığı anne-babadan ilk kez ayrılma durumu.. Eğitiminin önemli bir parçasını oluşturacağı, dilini zenginleştireceği, kendini ifade etme becerisi kazanacağı, dünyayı keşfetme fırsatı bulacağı, paylaşma ve birlikte yaşamayı deneyimleyeceği bu ortama sağlıklı bir giriş yapması biz eğitimcileri için büyük önem arz ediyor.Zira bizler biliyoruz ki 2-7 yaş arasında çocuğun aldığı tüm dış uyaranlar gelecek hayatının temellerini oluşturmakta.Peki çocuğu travmasız, pozitif duygularla bu sürece nasıl dahil edebiliriz? Okula yeni başlayacak olan çocuklar genellikle şu üç bilinmezin kaygısını yaşarlar.'Ben nasıl bir yere geldim?, tanımadığım bu insanlar kimler? ve bu bilmediğim ortamda ne kadar süreyle kalacağım?'. Bizler çocuklarımızın kafasındaki bu soruların mantıklı ve tutarlı şekilde cevap bulması ve okuluna, öğretmenine güvenli bağlanmasını sağlamayı hedefliyoruz.
Büyüdüğünü ve onun da bir okulunun olduğunu söylemekle başlayabiliriz.Yeni şeyler öğreneceğini, yeni arkadaşlarla tanışacağını ve oyunlar oynayacağını söylemek ön hazırlık aşamasını oluşturacaktır.Belli bir süreliğine bizden ayrı kalacağını ve ne zaman bizle buluşacağını bilmek, kaygılı da olsa onu rahatlatacaktır; 'Seni götürürken sana eşlik edeceğim, biraz kalacağım, anne-babalar gittiği zaman gideceğim ve öğleden sonra tekrar seni almaya geleceğim.' gibi.Tekrar buluştuktan sonra gün içinde yaptıklarını anlatmasına fırsat verilip heyecanına ve yahut da o anda hissettiği duygu ne ise ona ortak olunmalıdır.Mesela; çocuk kendisinin ağlamadığını ama ağlayan çocukların olduğundan bahsedebilir.Ağlamayarak kendini baskılayan çocuğa ' galiba arkadaşın annesinden ayrılırken zorlandı, belki de onu almaya geleceğini anlayamadı ya da unuttu.' diyerek kendi içindeki duruma da açıklık getirebiliriz.Yine okul öncesinde ya da ilk gün sonrası birlikte okul için alışveriş yapmak, yeni çanta, suluk veya sevdiği boyaları almak duruma adaptasyonunu hızlandıracaktır.Çokça karşılaştığımız bir diğer durum ise çocuklarından ayrılamayan anne babalar..
Bazı durumlarda ayrılık anksiyetesini çocuktan ziyade ebeveynleri yaşayabiliyorlar.Uzayıp giden vedalaşmalar, kapı önü ayrılma törenleri ve dolan gözler:). Bir anne olarak hissiyatınızı anlamlandırıyorum ancak bu durumu fark eden çocuğun sürece alışması zorlaşacak ve bunu fırsata çevirip kullanmak isteyecektir.Bu bilgiler ışığında bizlerin amacı, kararlı ve tutarlı davranışlar sergileyip kaygılarını ortadan kaldırırken, güven duygusunu kazanmış, kendini rahat ifade edebilen ve öğrenmeye hevesli mutlu çocuklar yetiştirmek olmalıdır.Uyum sürecinin çocuğunuz ve sizin için en verimli şekilde geçmesini temenni ediyorum.