CNS Vital Signs, kişilerin sözel ve görsel belleklerini, motor becerilerini, motor hızlarını, bilişsel yeteneklerini, duygusal belleklerini, dikkatlerini, akıl yürütme becerilerini ölçen bir testtir.
Bilgisayar üzerinden online olarak uygulanmaktadır. Uygulamanın hemen ardından elde edilen test sonuçları uzman uygulayıcı tarafından yorumlanır.
CNS Vital Signs bilişsel, performans ve dikkat testlerinden 16 alt alanda temel bilgiler vermektedir.
Dikkat eksikliği, dikkat bozukluğu, dikkat dağınıklığı diye ifade edilen dikkat süresi ve kapasitesinde var olan problemlerin hepsine tıpta “Dikkat Eksikliği Sorunları” denmektedir. Bu sorunların tespitinde somut testlere ihtiyaç vardır. CNS Vital Signs bu ihtiyacı karşılamaktadır. 8-89 yaş arası kişilere uygulanmaktadır.
Stanford Binet Zeka Testi, hem üstün yetenekli çocukların hem de zihinsel engelli bireylerin tespit edilmesinde kullanılır. Stanford Binet, dünyada en çok kullanılan zeka testlerinden biridir.
Test, uygulanan çocuğun performansının değerlendirilmesi sonucunda zihin yaşını ölçer. Testin sonucunda zihin yaşı ve takvim yaşı arasındaki benzerlik veya farklılığa bakılarak, üstün, parlak, normal zeka gibi sınıflandırılır.
Test, uygulayıcı ve çocukla gerçekleşen bireysel bir çalışmadır. Stanford Binet Zeka Testi, 2-16 yaş arasındaki çocuklara uygulanmaktadır.
EMDR terapisi yaşadığımız ve etkisinden kurtulamadığımız rahatsız edici olay, anı ve huzursuzlukları anlamlandırarak etkisinden çıkmamızı ve rahatlamamızı sağlayan bir yöntemdir.
Kişinin kendisi ile ilgili olumsuz inançları, olumsuz duygusal tepkileri ve olumsuz somatik tepkileri problemin kendisi değil, semptomları, bugünkü dışavurumlarıdır.
Çocuk, ergen ve yetişkinlere uygulanmaktadır. EMDR terapisinde 8 aşamalı, üç yönlü (geçmiş, şimdi, gelecek) bir protokol uygulanır. Hedef geçmişte yaşanan anıların yeniden işlenerek duyarsızlaşmanın sağlanması, bugünkü semptomların tedavisi, danışanın gelecekte karşılaşacağı benzer sorular karşısında, kazandığı olumlu inanç ve duyguların geliştirdiği yeni bakış açısının yönlendirdiği davranışları gösterebilmesidir.
Ankara Gelişim Tarama Envanteri 0-3 aydan başlayarak 48 ile 72 aya kadar olan periyotlarda dil gelişimi, küçük kas gelişimi, büyük kas gelişimi, zihinsel becerileri, sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri incelenerek puanlanır.
0-6 yaş arasındaki çocuklara uygulanmaktadır.
Cattell 2A Zeka Testi, tamamen görsel itemlerden oluşması nedeni ile kültürden arındırılmış bir zeka testidir.
4 alt test ve 46 maddeden oluşmaktadır. Her bir alt testin süresi farklı olmakla birlikte süreli bir testtir.
6-7 ile 14 yaş arasın bireyler ile okuma yazma bilmeyen yetişkinlere uygulanmaktadır.
Peabody Resim Kelime Testi, bireylerin dil gelişimini (kelime bilgisini) ölçmek amacıyla uygulanan bir gelişim testidir. Dil ve kelime gelişiminin derecesi resimlerle ilişkilendirilerek ölçülür.
2.5-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenlere uygulanabilir.
Burdon Dikkat Testi, bireylerin dikkat gücünü ölçmek amacıyla uygulanan bir testtir. Dikkat eksikliği yaşayabileceği ile ilgili şüphe duyulan bireyleri belirlemek amacıyla gruba ya da bireysel olarak uygulanabilmektedir.
10-20 yaş arasındaki bireylere uygulanabilir.
Porteus Labirent Testi, çocuklar, gençler ve yetişkinlerde zeka kapasitesinin değerlendirmek ve öngörü oluşturmak için tasarlanmış bir zeka testidir. Sözsüz uygulanan bir performans testidir.
7-14 yaş arasındaki çocuklara uygulanmaktadır.
Projektif yaklaşımlı bir testte resimli kartlar aracılığıyla çocuklardan hikayeler oluşturulmaları istenir. Bu hikayelerle çocukların bilinçdışı süreçlerinin analiz edilerek, yaşadıkları çatışmaları ortaya çıkarabilmek ve bunlarla başa çıkabilmek için hangi savunma yöntemlerini kullandıklarını saptamak hedeflenmektedir.
3-10 yaş arasındaki çocuklara uygulanabilir.
Luisa Duss Psikanalitik Hikayeler Testi projektif bir testtir. Bu test çocukların sorunlarını çözümlemek ve anlayabilmek için hazırlanmış tekniklerin gelişmişlerinden biridir.
Düss Öykü Testi, çocukların kompleks ve sorunlarını çözümlemek için hazırlanmış tekniklerin en geliştirilmişlerinden biridir.
Luisa Duss Psikanalitik Hikayeler Testi, 3-10 yaş arası çocuklara uygulanır.
Çocukların okula, okulun gerektirdiği kurallara ve öğrenmeye hazır olup olmadığını saptamak amacıyla yapılan bir testtir.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi; kelime anlama, cümleler, genel bilgi, eşleştirme, sayılar, kopya etme olmak üzere 6 alt test ve toplam 100 maddeden oluşur.
5-6 yaş arasındaki çocuklara uygulanır.
Bu test, çocukların motor beceri, görsel algı, görsel hafıza, el-göz koordinasyonu, küçük kas becerilerini ölçer. Böylece çocukların psiko-motor gelişimlerinin ne aralıkta olduğunu belirler. Çocukların genel gelişim süreçlerinin incelenmesi sonrasında çocuğun gelişiminde herhangi bir problem olup olmadığı ile ilgili bir değerlendirme yapılmasına olanak sağlar.
36-72 ay arasındaki çocuklara uygulanabilir.
WISC-R & WISC IV Zeka Testleri ile üstün zekalılıktan, zihinsel geriliğe kadar, zihinsel potansiyelin ölçümü sağlanmaktadır. Testörün uygulamadaki uzmanlığı ışığında dikkat ve öğrenme güçlüğü gibi durumlarla da alakalı bilgi edinilebilmektedir.
6-16 yaş grubuna yönelik olarak, bireyin zihinsel performanslarını belirlemek amacıyla uygulanan bireysel zeka testidir.
Bireysel olarak, her alt testin soruları test yönergesine uygun şekilde çocuğa yöneltilir ve çocuktan yanıtlaması beklenir.
Uygulama 60-90 dakika sürmektedir.
Sözel, performans ve genel olmak üzere 3 zeka bölümü hakkında bilgi verir.