OYUN TERAPİSİ

Oyun, çocukların kendini ifade ettiği sembolik dilleridir ve en büyük görevleridir.Kendini ifade etmesinin en doğal yoludur. Yetişkin bireyler nasıl ki yaşadıklarını ‘konuşarak’ aktarıyorlarsa, çocuklar da duygularını, sorunlarını ve baş edemediği yaşantılarını ‘oynayarak’ ifade ederler.İfade etmesi korkutucu ve üzücü olabilecek duygular, çocuğun seçtiği oyun ve oyuncaklarla hayat bulur ve dışarı yansıtılır. Bir oyun terapisti olarak çocuklara yardımcı olmanın tek yolu onlara oynayabilecekleri ve kendilerini rahatlıkla ifade edebilecekleri ortamı sağlamak ve kendilerini güvende hissetmelerini desteklemektir.

Çocuk Merkezli Oyun Terapisi
Yönlendirici olmayan oyun terapi yöntemi olarak da bilinen Çocuk Merkezli Oyun Terapisi’nde, çocuğu değiştirmek, kontrol etmek, onunla birlikte oyun oynamak gibi amaçlar yoktur. Bu yöntemdeki amaç, çocuğun kendi duygu ve davranışlarının farkına varmasını sağlamak ve kendisini yönetmesine izin vermektir. Terapi süresince terapist, çocuğa duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını yansıtır.Güvenli ve koşulsuz bir ilişki kurmayı hedefler. 2-10 yaş arasındaki çocuklarda bireysel olarak uygulanır.

Filial Oyun Terapisi
Bu terapi yönteminde amaç, ebeveynle çocuk arasındaki terapötik ilişkiyi güçlendirmek ve sağlıklı hale getirmektir.Terapist ebeveynlere, seçilmiş oyuncakların kullanıldığı yapılandırılmış oyun üzerinden, yansıtıcı dinleme, çocuğun duygularını tanıma, sınır koyma ve seçenek sunma gibi çocuk merkezli oyun terapisinin temel becerilerini öğretir.Ebeveynin aktif rol oynadığı bir yöntemdir.

Theraplay
Bağlanma temelli oyun terapi yöntemlerinden biri olan theraplay’de çocukla birlikte aile de oyuna dahil edilir.Bebeklikten itibaren 18 yaşa kadar uygulanan bir yöntemdir. Ebeveyn çocuk ilişkisini oluşturmayı ve var olan ilişkiyi ahenklendirmeyi hedeflediğinden, ebeveynleri de aktif olarak çocukları ile birlikte terapi sürecine dahil eden bir yaklaşımdır ( Theraplay, 2020). İlişki odaklı bu yaklaşımla, aile içinde ilişkilerde sıkıntı yaşayan bireylerin birbirleri ile yeniden bağ kurabilmeleri ve birbirleriyle tam anlamıyla ilgilenebilmelerine yardımcı olabilmek amaçlanmıştır.

KUM TEPSİSİ TERAPİSİ

Kum tepsisi terapisi; sözel olmayan bir iletişim aracı olarak belirli kum tepsisi materyallerini kullanarak kişinin kendi içindeki sorunların ve kişiler arası sorunların açığa çıkarılarak işlenmesini amaçlayan bir yöntemdir.Dışavurumcu ve yansıtıcı bir psikoterapi biçimidir. ( Homeyer & Sweeney )